miercuri, 27 mai 2009

Centrul Independent de Studii şi Cercetări Ezoterice se prezintă

În toamna anului 2007 lua fiinţă, la Bucureşti, din iniţiativa unui mic grup de prieteni, Centrul Independent de Studii şi Cercetări Ezoterice, asociaţie non-profit care intenţiona să prezinte publicului larg, prin intermediul unor conferinţe şi al materialelor tipărite, fragmente din istoria şi activitatea unor organizaţii iniţiatice, pe nedrept ignorate sau greşit interpretate până acum de marea majoritate a celor interesaţi de ezoterism.

Totodată, Centrul îşi propunea să facă cercetări, în arhive, muzee, biblioteci, etc., pentru a identifica dovezi ale prezenţei, pe teritoriul României, a unor societăţi ezoterice, despre care existau informaţii că s-ar fi aflat aici, încă din evul mediu sau chiar din epoca pre-creştină.

Un alt obiectiv declarat a fost acela de a încerca înfiinţarea unei asociaţii de cercetare şi studii academice în domeniul ezoterismului occidental, în colaborare cu o Universitate din România, sub auspiciile ESSWE (Societatea Europeană de Studiere a Ezoterismului Occidental) şi împreună cu catedre similare existente deja în câteva centre universitare din Europa (Paris, Amsterdam, Exeter, Sheffield, etc.).

În faţa acestui program ambiţios, mulţi au zâmbit neîncrezători. Alţii ne-au avertizat că vom întâmpina rezistenţă atât din partea celor care văd cu ochi răi tot ceea ce este legat de ştiinţele ezoterice, cât şi din cea a unor organizaţii pseudo-iniţiatice, care se vor teme să nu îşi piardă adepţii în cazul în care activităţile noastre vor duce la dezvăluirea lipsei de consistenţă a ideilor pe care acestea le propagă.

În pofida tuturor piedicilor şi a greutăţilor inerente oricărui început, am pornit la drum... Iar astăzi, la aproape doi ani de la acel moment, ne putem mândri cu câteva lucruri bine făcute.

Printre ele, la loc de frunte stă traducerea şi publicarea în limba română, la editura Nestor, a cărţii lui Remi Boyer, „Francmasoneria, o cale de evoluţie spirituală”, adevărat manual masonic, util deopotrivă Venerabililor lojilor albastre, cât şi oricărui Mason adevărat, care caută să se perfecţioneze şi îşi pune, inevitabil, întrebări despre latura spirituală a Frăţiei din care face parte. Lansarea cărţii a avut loc în luna iulie a anului 2008, la Bucureşti, în prezenţa autorului.

Centrul a mai publicat, în regie proprie, două numere ale revistei „Iniţierea”, în care importanţi cercetători ai fenomenului ezoteric din ţară şi din străinătate au contribuit cu articole şi informaţii extrem de interesante. Printre aceştia, îi putem cita pe Serge Caillet (Franţa), Michael Buckley (Anglia), Piers Vaughan (S.U.A), Christian Guigue (Franţa), Remi Boyer (Franţa), etc. Un al treilea număr este pregătit pentru a fi tipărit în lunile următoare.

În vara anului 2008, prin bunăvoinţa Domnului Viorel Danacu, Preşedintele Centrului de Studii Franc-Masonice Paris – Bucureşti, care a fost gazda reuniunii din acel an a membrilor A.M.M.L.A (Asociaţia Europeană a Arhivelor, Muzeelor şi Librăriilor Masonice), C.I.S.C.E. a depus documentaţia necesară pentru a fi admis în rândul membrilor respectivei Asociaţii, lucru care se va petrece în decursul acestui an, cu ocazia reuniunii de la Bayreuth (Germania).

În fine, principala activitate a Centrului a constat în organizarea lunară de conferinţe publice, cu participarea unor nume cunoscute ale ezoterismului românesc şi internaţional, fapt care a dus la crearea unui grup de prieteni fideli, ce ne sunt alături, de fiecare dată, în sala „I.C.Brătianu” a Universităţii Populare „Ion Dalles” din strada Biserica Amzei, la întâlnirile cu conferenţiarii noştri.

O scurtă trecere în revistă a acestor conferinţe permite, credem noi, să ilustrăm diversitatea domeniilor abordate.

Astfel, în odată cu lansarea Centrului, în Octombrie 2007, un britanic – Michael Buckley, şi un american – Piers Vaughan, ne-au fost alături şi au ţinut prelegeri despre Hermes Trismegistul şi sistemele Rozi-Cruciene din America secolulului al XVIII-lea. A urmat, în decembrie, Yorgos Tsadakis (Grecia), cu o prezentare a Ordinului Crinului şi Vulturului, iar în februarie 2008 a fost rândul scriitorului francez Remi Boyer să ne încânte cu o abordare nonconformistă a mizei iniţierii.

Proaspăt alăturat Centrului, jurnalistul şi omul de televiziune Oreste Teodorescu a oferit un Mărţişor ezoteric celor veniţi să îl asculte, şi a vorbit despre istoria Ordinelor iniţiatice.

De Echinocţiu l-am evocat, alături de Doamna Michelle Nahon, din Bordeaux, pe Martinez de Pasqually şi Ordinul Aleşilor Cohen, pe care acesta l-a înfiinţat în secolul 18, iar în Aprilie a fost rândul lui Mauro Bargellini (Italia) să ni-l prezinte pe Platon, pilon de bază al Tradiţiei Universale. A urmat Emilio Lorenzo, Marele Maestru al Ordinului Martinist Francez, a cărui expunere despre organizaţia pe care o conduce a fost primită cu mult interes, iar în luna Iunie, scriitorul şi publicistul Yves Fred Boisset a încheiat primul an de conferinţe cu o prezentare a rozicrucienilor europeni, din secolele XVI –XVIII.

Toamna anului 2008 a marcat o reluare în forţă a prelegerilor, primul nostru invitat fiind reputatul cercetător în domeniul ezoterismului occidental, Profesorul Antoine Faivre. Lui i-a urmat Gino Sandri, Secretarul General al Prioratului de Sion, organizaţie pe cât de celebră pe atât de ascunsă, care a consimţit să iasă în public şi să vorbească despre Misterul din Gisors, locul unde se spune că ar fi fost ascunse arhivele Prioratului...Iar scriitorii britanici Lynn Picknett şi Clive Prince, sosiţi la Bucureşti în Noiembrie, au completat spusele lui Sandri, prezentându-ne ultimele lor cercetări, concretizate în cartea Măştile lui Hristos, a cărei versiune în limba română, apărută la Editura RAO, a fost lansată cu acel prilej.

În Decembrie, profesorul universitar Mark Sedgwick, de la Universitatea din Aarhus (Danemarca) ne-a iniţiat în tainele Sufismului, pentru ca la începutul anului 2009, Gelu Voican Voiculescu să ne prezinte cu multă claritate şi concizie etapele principale ale vieţii şi operei lui Rene Guenon, dezvăluindu-ne, astfel, o latură mai puţin cunoscută a personalităţii domniei sale, cea de ezoteriolog.

A urmat, în Februarie, frumoasa conferinţă susţinută de D-na Profesor Ioana Lipovanu, care şi-a dedicat o mare parte a vieţii descifrării sensului ascuns al operei filosofice a lui Lucian Blaga, iar sosirea primăverii ne-a adus o primă apropiere de Rudolf Steiner şi de Antroposofie, conferenţiar fiind Zoltan Andras, membru al Societăţii Antroposofice din România.

Deşi Centrul nostru şi-a propus să abordeze în special teme legate de Tradiţia Occidentală, nu am putut rezista tentaţiei de a-l asculta, după Paşti, pe franco-vietnamezul Robert Ho-Than, care ne-a prezentat câteva din elementele alchimiei interne taoiste. În fine, în luna mai a fost rândul lui Anne Ferlat să ne vorbească despre renaşterea religiilor păgâne (pre-creştine) în Europa post-modernă a secolului XXI.

Aşteptăm cu nerăbdare următoarea întâlnire, pe 13 iunie, cu Jose Manuel Anes, unul dintre cei mai erudiţi ezoterişti lusitani, dar şi pe cele din toamna viitoare, cu Richard Khaitzine, Serge Caillet, Jean-ChristopheFaure, Tommy Westlund, Paul Sanda, Bob Gilbert, Massimo Introvigne, sau PierLuigi Zoccatelli.

....Nu ştiu dacă cele amintite mai sus reprezintă mult sau puţin. Depinde de unitatea de măsură şi de cel care judecă. Pentru noi, sunt ore, zile, luni de muncă asiduuă, pasionantă, puse în slujba idealului pe care ni l-am asumat atunci când am pornit la acest drum: acela de a aduce o picătură de lumină în întunericul tot mai dens care ne înconjoară în această epocă de transformări rapide şi de relaţii interumane tot mai golite de umanism. Bucuria noastră în faţa sălilor pline cu oameni însetaţi de cunoaştere este răsplata muncii noastre şi, totodată, ne arată că înfiinţarea Centrului a fost o idee bună, iar continuarea activităţilor sale, în ciuda tuturor dificultăţilor întâmpinate, este un pariu cu timpul şi cu timpurile pe care credem că l-am câştigat.